Копринени дрехи - мода и шик | dLambow

 

Фен ли сте на модните дрехи от коприна?

 

Какво е коприна?

Hеувяхващатa слава! Коприната (остар. свила) е белтъчно (протеиново) влакно, добивано от пашкула на копринената буба. Тя е създадена в Китай, като произходът и датира около 3-то хилядолетие пр. Хр. Била е важна търговска стока, с която е извършван търговски обмен с Европа. Днес важните производители на естествена коприна са:
  • Китай,
  • Япония
  • Индия. 
Коприната отдавна се смята за специална материя:
  • - издръжлива,
  • - деликатна,
  • - красива,
  • - галеща.

 

Естествена коприна

Повече от три хиляди години Китай пази тайната на производството на естествена коприна. Забранено е било да се изнасят пашкули от копринени буби от страната под страх от смърт. И едва през 550 г. сл. н. е. коприната се появява във Византия, като двама скитащи монаси крият ларви на копринени буби в своите тояги.

Така последвалото голямо търсене на коприна в Европа поражда Великия път на коприната. Коприната, появила се в Римската империя, била толкова скъпа, че струвала теглото си в злато и често се използвала като валута в търговията и само много богати хора са я носели.

Най-фината безтегловна коприна е ценена заради уникалните си свойства и отдавна е в мистерия. По всяко време хората са се възхищавали на копринените продукти. И до днес тази „лека като облак“ и „прозрачна като лед“ материя се счита за атрибут на добър вкус и лукс.

 

Как да различим естествената коприна от изкуствената?

В днешно време има много видове коприна, но при този избор основното е да не правите грешка в нейната автентичност. Как да разграничим и разпознаем коя е изкуствената и коя е естествената коприна? Няма да е много трудно. Издърпайте няколко нишки от тъканта и ги подпалете - естествената коприна не гори и има миризма на изгоряла коса. А налепнала буца обгорени копринени влакна може да се търка в ръцете ви като обикновена жарава. Този метод за определяне на автентичността дава почти 100% точност.

 

Видове и свойства на копринените тъкани

Копринената тъкан е използвана в много индустрии и за шиене на различни видове облекла и текстил. Има много разновидности на копринени тъкани и това се влияе от такива фактори, като:

- Видовете гъсеници.

Тъй като копринените буби (вид гъсеници) произвеждат копринена тъкан, тяхното разнообразие и местообитание пряко влияят върху външните качества на бъдещата коприна.

- Хранене на гъсениците.

Гъсениците се хранят с листата на някои дървета (черница, дъб, рицин) и дори видът на листата, които копринените буби ядат, влияе върху качеството и основните характеристики на тъканта.

- Вид тъкане.

Има различни видове тъкане на копринените нишки, като в зависимост от техниката можете да получите напълно различни видове коприна.

Видове платове от естествена коприна

Най-известните и често срещани видове платове от коприна са:

- Атлас.

Атласената тъкан е една от най-плътните сред копринените тъкани. Атласът има характерен блясък и лъскава повърхност. Благодарение на плътната си структура, сатенът се драпира добре и запазва формата си. Сатенът намира широко приложение при шиене на рокли, вечерни и булчински рокли, спално бельо и др.

- Креп.

Креп тъканта се отличава със своята грапавост. Тази материя поддържа добре формата си и не се мачка. Креп платът има много разновидности и се използва за доста различни цели.

- Шифон.

Копринен плат с гладка тъкан. Шифонът се отличава със своята прозрачност и ефирност. Шифоновата материя поддържа добре формата си и е дишаща. Често се използва за шиене на рокли, поли, пердета и домашен текстил.

- Туал.

Копринен плат с гладка тъкан. Плътна, лъскава материя с характерен блясък. Тоалетът от туал държи добре формата си и се драпира добре, използва се за шиене на костюми, вратовръзки, рокли.


Разпространени коприни.

Коприната е естествено влакно протеин, форми на което могат да бъдат оплетени до текстили. Най-разпространеният тип коприна е придобитият от копринените буби, отглеждани в пленничество. 

Бляскащият ефект на копринaта, поради който тя придобива известност, е заради формата на фибрите-триъгълна призма, позволяваща копринената тъкан да отразява светлината при различни навлизания.

В дрехите, изработени от този естествен материал, човек получава усещане за свежест в топлината и топлина в хладния сезон. Нещата, ушити от коприна, се носят дълго време и са сред любимите.




Копринени дрехи

Легендата повелява, че първият човек, използвал копринена дреха е китайската императрица Кси-Линг-Ши. Дрехите-коприна обикновено са били запазвани само за кралете в Китай, за тяхна собствена употреба или за подарък, но постепенно се разпространяват из Китайската култура, а също така и за по-голямата част от Азия.

Копринено кимоно

Дрехите от естествена коприна винаги са скъпи и не са достъпни за всеки. Японските копринени кимона се смятат за истинско произведение на изкуството:

  • - ръчно рисувани,
  • - красиво прилягащи,
  • - подчертаващи всички прелести на женското тяло.

Коприненото кимоно принадлежи семейните реликви и се наследява от поколенията.

Коприната е на мода

Съвременната мода също не пренебрегва копринените дрехи - те са едни от лидерите по популярност:

  • - вечерна рокля,
  • - романтична сватбена рокля,
  • - костюм за бизнес среща и много други

са показвани на модните подиуми днес.

Много красиво изглежда копринена блуза -

важна част от женския гардероб. Стиловете са много разнообразни - както познати, стандартни, така и блузи-ризи, които изглеждат много секси.

Специално място заема коприненото бельо

нежни ризи, бикини, чорапогащи. Никой не може да откаже такива неща.

За дрехи от естествена коприна най-подходяща е свободната кройка.

Това може да бъде:

  • - сарафан,
  • - рокля до пода,
  • - пола с дължина под коляното.

Красиво изглеждат декорации под формата на лъкове, драперии и други оригинални детайли.

Коприната е шик

Коприната се съчетава добре с велур, кадифе, гипюр, дантела. Както и вълна, тънък, висококачествен трикотаж, кожа. Не се препоръчват комбинации с чинц, плюш, мохер, лен или едро плетиво. В крайна сметка това не е обикновена материя, а наистина шик, заслужаващ да бъде акцентът в тоалета.

Красота и мода на копринената дреха

Копринената дреха е мека и приятна на допир и привлича окото с блясъка и красотата си. Този естествен материал има уникални качества, които му гарантират неувяхваща слава. Дрехите от коприна имат свойството да поглъщат и да не пропускат до кожата вредните ултравиолетови лъчи. 

Коприната възпира достъпа до кожата и на някои вредни газове и бактерии, а същевременно имат добра проветривост, като задържат необходимата на кожата влага. По този начин копринените дрехи играят ролята и на своеобразни терморегулатори за тялото.

----------------

1 коментар:

Танодич каза...

Хубавото си е хубаво. Коприната е измислена преди хиляди години и до ден днеше си е на мода. Естественият материал, особено когато се ползва за изработване и ушиване на дрехи, остава незаменим. Никакви изкуствени материи не могат да заменят естествената коприна.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Архив на блога

Посетители

Последователи - Абонати:

Translate / Перевод