Динамика на дрехите през вековете.

Произход и развитие на дрехата - интересни факти.

Първите дрехи са изработени от естествени елементи:
  • -животински кожи и кости;
  • -треви и листа;
  • -кости и черупки. 
 

Античните дрехи.

Дрехи често драпирани или свързани просто с игли, направени от животински кости са доказателства за пришита кожа и кожени облекла от най-малко 30000 години назад. Когато неолитните култури открили предимствата на тъкани-нишки върху животински кожи, изработване на плат, изготвяне на кошничарство-техники, дрехата се очертава като една от основните технологии на човечеството.

Тъкане и предене на платове.

Успоредно с историята, то отива на "история на текстил". Хората трябвало да измислят тъкане, предене и други техники и машини необходими, за да се направят платове използвани за дрехи. Преди шевните машини, почти всички дрехи са ръчно ушити. В повечето селища имало специализирани шивачи и шивачки, които можели изкусно да направят отделните им елементи, според установилата се традиция и според предпочитанията на своите клиенти.

Поява на шевната машина за шиене на дрехи.

След появяватa на шевната машина, се "ражда" и конфекцията - индустрия, завладяла днес целия свят. Модните историци са приели, че Ренесънсът в облеклото започва около 1490 г. Това е периодът, за който спокойно може да се каже, че натруфеността при дрехите става хит. Различните държави приемат новостите в облеклото по различен начин. Например, държавите от северна Европа, започват да изкривяват силуета на човешката фигура като добавят ръкави, дублети и чорапогащи.

Средновековни течения в облеклото.

Италия не стига дотам, докъдето северна Европа, а Англия и Франция следват Италия, придържайки се към по-средновековни течения в drehite. Германците стигат до крайности като правят „подобрения” по естествения силует. Те слагат огромни обеми по главите, раменете и бедрата и по-малки на гърдите, ръцете и гърба. Поставят пера почти от главата до петите. Облеклото по това време следва всички видове на творческата експерсивност.

Характеристиките при дрехата от всичките държави през този период е следната:

  • - тежки богати материи;
  • - големи обеми;
  • - огромни ръкави;
  • - прилепнали по тялото части на drehata;
  • - обувки без токчета;
  • - покрити глави.

Цветовете са наситени и тъмни.

Черното кадифе е основно, особено за кърпите и шапките по главите. Белият лен е друг акцент, а за яките и китките е било използвано основно-златно. Днес света е благосклонен към ритейлъри, производители и дизайнери, които могат да стигнат за много кратко време до пазара, тъй като динамиката на дрехите е твърде голяма. Тази динамика в модата на дрехите се обуславя от глобализацията, от интернет и възможността на модата да преминава през граници.
--------------------------------------------------

Няма коментари:

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Архив на блога

Посетители

Последователи - Абонати:

Translate / Перевод